Followers- Be my friends

Monday, March 29, 2010

CAnTIk BaNgaT....


Cantikkan? berkenan sangat dengan dekorasi kedai nie..inspirasi english style..

Thursday, March 25, 2010

Sayangilah ibu bapa

Setiap anak wajib berbakti dan mentaati ibu bapa bertujuan membahagiakan kehidupan mereka melalui hari tua. Ajaran Islam meletakkan ibu bapa pada kedudukan yang mulia.
Banyak bakti yang boleh dilakukan kepada ibu bapa. Bakti itu dalam bentuk metarial dan hubungan kasih sayang. Ini bersesuaian dengan fizikal ibu bapa yang semakin uzur dan memerlukan lebih perhatian.

Terdapat sekurang-kurangnya 10 bakti perlu dilakukan setiap anak terhadap ibu bapa.

1..  Memberi nafkah. Terdapat ibu bapa yang berdepan dengan masalah kewangan. Mereka tidak dapat lagi melakukan tugas seharian disebabkan faktor usia. Kalaupun berkerja, tetapi tidak mencukupi untuk menampung perbelanjaan keluarga yang semakin meningkat.

Justeru menjadi tanggungjawab anak memberi nafkah atau bantuan kewangan kepada ibu bapa. Sumbangan itu tidak seberapa berbanding yang dibelanjakan ibu bapa untuk membesar dan mendidik anak.

2.  Menyediakan tempat tinggal. Dalam kes ibu bapa yang hilang tempat tinggal, atau tidak sesuai untuk didiami, adalah menjadi tanggungjawab anak menyediakan tempat tinggal yang lebih sesuai kepada ibu bapa.

Paling baik jika ibu bapa dibawa tinggal bersama agar dapat menjamin keselamatan dan keperluan harian mereka diuruskan dengan baik.

3.  Memberi kasih sayang. Kasih sayang adalah sebagai membalas kasih sayang yang selama ini telah dicurahkan ibu bapa. Kasih sayang ibu dan bapa tidak pernah padam terhadap anaknya. Jadi seharusnya kasih sayang itu dibalas dengan sebaik-baiknya.

Anak yang baik tidak melupai jasa dan kasih sayang kedua ibu bapa. Anak soleh sentiasa memohon kepada Allah agar ibu bapa mereka diberkati dan dicucuri rahmat.

Firman Allah bermaksud: ?Wahai Tuhanku! Cucurilah rahmat kepada mereka berdua sebagaimana mereka mencurahkan kasih sayang memelihara dan mendidikku ketika kecil.? (Surah al-Isra, ayat 24).

4.  Memberi perhatian. Ibu bapa yang diabaikan akan merasai kesunyian. Mereka terasa disisih dan dan seperti tidak diperdulikan. Hal ini memberi tekanan perasaan dan menyebabkan kemurungan. Keadaan ini jika berterusan memberi kesan kepada kesihatan fizikal dan mental ibu bapa.

Penerapan amalan memberi perhatian terhadap ibu bapa perlu disemai, dibajai serta disuburkan dalam kehidupan masyarakat kita. Kes anak yang membuang ibu bapa semakin meningkat. Anak memandang jijik terhadap ibu bapa sendiri.

Banyak ibu bapa yang disisihkan dan dihantar ke rumah rumah penjagaan orang-orang tua. Sukar diterima akal anak mendakwa tidak mampu menjaga ibu bapa. Sedangkan, ibu bapa mampu menjaga dan membesarkan beberapa orang anak.

5.  Memenuhi permintaan. Ibu bapa seringkali memerlukan bantuan anak untuk melaksanakan sesuatu keperluan. Permintaan itu mungkin dalam bentuk kewangan, tenaga dan masa.

Memenuhi permintaan ibu bapa perlu diutamakan berbanding melakukan tugas lain. Sesungguhnya, memenuhi permintaan ibu bapa lebih baik berbanding melakukan ibadat sembahyang sunat, berpuasa sunat, dan seumpamanya.

Malah keutamaan berbakti kepada ibu bapa lebih utama berjihad di medan perang. Diriwaytkan daripada Bukhri dan Muslim, Ibnu Umar berkata: ?Saya telah bertanya kepada Nabi Muhammad: Apakah perbuatan disukai oleh Allah??

Lalu baginda bersabda: Sembahyang pada waktunya. Kemudian apa?? tanya saya lagi. Baginda menjawab: Berbakti kepada kedua ibu bapa. Saya bertanya: Apa lagi. Jawab baginda: Berjihad pada jalan Allah.

6.  Melakukan apa yang disukai. Ibu bapa sudah tentu mengharapkan anaknya melakukan sesuatu yang baik pada pandangan mereka. Melakukan perkara yang tidak sukai ibu bapa bermakna melakukan perbuatan derhaka.

Anak derhaka kepada ibu bapa tidak mendapat keberkatan dalam kehidupannya. Sesiapa derhaka kepada ibu bapa disegerakan balasan di dunia dan tidak terlepas di akhirat.

Sabda Rasulullah bermaksud: Dua kejahatan yang disegerakan balasan di dunia ialah zina dan menderhaka kepada dua ibu bapa.(Hadis riwayat Tirmizi).

Dalam hadis lain diriwayatkan al-Hakam bermaksud: Semua dosa akan ditangguhkan Allah, yakni balasan menurut kehendak-Nya hingga ke hari kiamat, kecuali balasan menderhaka kepada kedua ibu bapa. Maka sesungguhnya Allah menyegerakan balasan kepada pelakunya pada masa hidupnya sebelum mati.

7.  Bercakap dengan lemah lembut. Satu cara menjaga perasaan ibu bapa ialah bercakap lemah lembut dengan mereka. Suara hendaklah direndahkan dan jangan membantah permintaan mereka.

Firman Allah bermaksud: Tuhanmu telah memerintahkan, supaya kamu tidak menyembah selain Allah, dan hendaklah berbuat santun terhadap kedua orang tua. Jika salah seorang telah lanjut usianya, atau kedua-duanya telah tua, janganlah sekali-kali engkau berani berkata cis! terhadap mereka dan janganlah engkau suka menggertak mereka. Tetapi berkatalah dengan sopan santun dan lemah lembut. (Surah al-Israk, ayat 23).

Sesungguhnya, anak ditegah membantah kata-kata ibu bapa dengan suara tinggi atau bermaksud merendahkan kedudukan ibu bapa. Lebih baik berdiam diri daripada berkata-kata yang mungkin menyinggung perasaan ibu bapa. Kemudian jika ada kesempatan, gunakan cara yang lembut untuk menjelaskan keadaan sebenar.

8.  Menghadiahkan kejayaan. Ibu bapa sentiasa mengharapkan kejayaan anak mereka. Anak hendaklah berusaha bersungguh-sungguh untuk mencapai kejayaan agar dapat dikongsi kegembiraannya bersama-sama dengan ibu bapa.

Jadi, jika memperoleh kejayaan dalam pelajaran, mendapat pekerjaan, dinaikkan pangkat dan seumpamanya, seharusnya dimaklumkan kepada ibu bapa. Ibu bapa dibawa bersama-sama dalam majlis untuk meraikan kejayaan itu.

9.  Meluangkan masa bersama-sama. Anak yang tinggal berasingan dengan ibu bapa perlu kerap meluangkan masa mengunjungi ibu bapa. Ibu bapa berasa senang menerima kunjungan dan menatap wajah anaknya.

10.  Mendoakan kebaikan untuk ibu bapa. Anak perlu sentiasa mendoakan kebaikan untuk ibu bapanya. Amalan mendoakan kebaikan untuk ibu bapa perlu diteruskan biarpun ibu bapa telah meninggal dunia.

Sabda Rasulullah bermaksud: Apabila meninggal seseorang itu, maka terputuslah segala amalannya, melainkan tiga perkara iaitu sedekah jariah yang berterusan memberi manfaat, ilmu yang memberi kebaikan diajarkan kepada orang lain dan anak yang soleh yang sentiasa mendoakan kebaikan kepada kedua ibu bapanya. (Hadis riwayat Muslim).

Kebaikan dilakukan anak terhadap ibu bapa sebenarnya amat kecil Anak tidak mampu untuk membalas jasa ibu bapa sepenuhnya biarpun dia berbakti sepanjang hayatnya.

Gunakan kesempatan yang ada untuk melakukan bakti terhadap ibu bapa sebaik mungkin. Masa untuk anak berbakti kepada ibu bapa sebenarnya semakin suntuk. Lambat laun ibu bapa akan meninggal dunia. Bertindaklah sebelum terlambat, selagi ibu bapa atau salah seorangnya masih hidup.
 


Kita selalu melihat dia ketawa,tetapi mungkin sebenarnya dia tidak setabah yang kita sangkakan.Di sebalik senyumannya mungkin banyak cerita sedih yang ingin diluahkan.Di sebalik kesenangannya mungkin tersimpan seribu kekalutan...Kita tidak tahu.Tetapi jika kita cuba jadi sahabat sepertinya,mungkin kita akan tahu.

 

Friday, March 19, 2010

Ke IJN Pulak...

Selepas solat jumaat tadi, kami bergegas ke IJN untuk melawat bapa saudara yang baru lepas menjalani pembedahan. Perasaan sangat teruja krn pertama kali menjejak kan kaki ke IJN yang berkonsepkan private hospital.

Terpegun ketika berada di kawasan Lobi IJN

Alhamdullilah nampak sihat walaupon baru 2 hari dibedah, masih berada di HCU lagi.DAh kuar baru tau tak leh ambil gambar...kira halal lah yer...

Thursday, March 18, 2010

JOm ke Balai..

TARIKH : 19 MAC 2010 ( JUMAAT)

WAKTU  KEJADIAN     : 7:35 PAGI

TEMPAT KEJADIAN : TEMPAT LETAK KERETA, TAMAN SRI BATU CAVES

KETERANGAN

Kadang-kala bila baca police's report nie kelakar pon ada..sy sebagai cikgu cepat jer nampak kesalahan ejaan dan struktur ayat yg sy betulkan( diorang yang taip sendiri, dia tak ikut pon ayat kita nie..nampak macam bengang jer diorang.Macam nilah buat laporan..( bukan karangan....hi..hi). Yolah tur...korang punyer ofis..suka atilah..
Sesi kedua : Di bilik no:14 bersama Sarjan Khairul untuk sesi soal siasat, soalan2 nyer macam biasa tak ikut subject dan pradiket..nasib baik cikgu Math...kalau cikgu BM tentu fening nk bagi markah oral...
Tapi yang bestnya kami berdua ( Mr.K balik ambil kereta) menjawab soalan bersama-sama sambil memandang skrin monitar!
Sy sempat gak menemurah Sarjan nie..ada anak kat SMKIH tak?...tingkatan berapa?..bila tanya dia pon tak tahu anak dia kelas mana!
Sempat gak ditanya kenapa cikgu leh pakai dua kereta atas nama sendiri...cuti cikgu banyaklah...gaji cikgu naiklah..( hiss...dia tak tahu ker gaji cikgu ijazah dan diploma tur berbeza.kalu tidak tak payahlah ...sibuk2 nak sambung belajar).


SEBELAH  KANAN KERETA

SEBELAH KIRI KERETA


KEDUDUKAN KERETA SELEPAS PERLANGGARAN BERANJAK KE SEBELAH KIRI DAN MENGENAI SEBUAH KERETA LAIN.


 CERMIN KERETA RETAK AKIBAT KUNCI STERING BERPUSING DAN MENGENAI CERMIN


 Pihak polis sedang mengambil gambar kenderaan. Inilah kali pertama kereta kemalangan dan membuat laporan polis. Nasib baik orang tidak ramai, cuma banyak pengajaran yang boleh dijadikan iktibar :

1. Bawa kenderaan ke balai polis untuk diambil gambar. Semasa pertama kali kami datang , cuma datang naik motor jer, tetapi gambar kami tangkap sendiri. Rupa2 nya gambar tersebut tidak diterima tetapi boleh membantu di dalam membuat laporan polis.

2. Semasa membuat laporan hendaklah secara terperinci, saya dan juga beberapa petugas disana pun sebenarnya tidak pasti bagaimana membuat laporan untuk claime insurans. Rupa-rupanya laporan saya ada masalah (sedangkan sy sudah bertanya kepada petugas disana!). Mereka kata tidak perlu meletakkan no. kereta di sebelah kiri krn yang melanggar hanya kereta Proton Perdana sahaja. Masalahnya sekarang sy tidak boleh ( harap2 boleh) claime insurans untuk sebelah kiri mudguard pulOK!.Cermin kereta retak akibat kunci strering pun tidak diperjelas secara terperinci menyebabkan sy terpaksa claime menggunakan insurans cermin sendiri. Nasib baik tiap2 tahun sy ambil insurans untuk cermin besar .Jenuh jugak pujuk tokey kedai ( baca: baik punya cabel dgn satu lain pihak lagi )tur supaya tidak menggunakan insurans sendiri...harap2 boleh.

My new printer


My new printer-3 in 1..printer, fotostat dan scanner. Sangat berpuas hati coz dah lama tak beli printer baru, tambahan pulak sekarang nie giler upload gambar lama dlm mukabuku dan yang penting senang nak wat soalan mid year nie yang banyak sangat gambarajah.

Zaman remaja ketika itu..lebih kurang 19 tahun...minta maaflah..keadaan bilik agak berselerakkan...tak sempat nak sorok, lagi pon nie bukan meja aden, tompek aden lagi hancuss...Zaman gediz, sebagai penari kebudayaan maktab, masa nie di Hotel Crow Princess sempena persaraan pengarah pelajaran ketika itu.Johan Zon Selatan selama 2 tahun berturut-turut ( coz belajar pon 2 tahun 6 bulan jer)...pastu dapat gi Sarawak buat show kat sana pulak..memang lupa daratan ketika ni.
Masa nie kami sudah ada RIMUP ( Melayu, Cina dan India)teka mana sy????


Peserta Kebudayaan seluruh Malaysia kategori maktab2 perguruan ketika itualaihai kurusnyerrrr....sekarang 3 kali ganda, korang tak usah terperdaya dgn sekeping gambar, ramai yang tak percaya coz i memang fotogenik!!!!!
Ket sungai mano...jalan menuju Kuolo Pilah


Sunday, March 14, 2010

Penangan Jakel

Jalan-jalan Hujung Minggu...
Mau Lihat Orang Baru...
Hospital KL singgah dulu.....
Pastu Jakel yang dituju.....

Dilantik jadi tukang pandu
Iring adik tiba hari sabtu
Tapi diorang jadi keliru
Tukang pandu sudah libang libu

Tengok kain bunga beribu....
English rose.. idaman kalbu....
Tukang pandu terlebih wang saku!(ye ker?)
Beli kain untuk sofa baru..

Biar nampak mcm jambu...
supaya tidak haru biru
konsep lama bertukar baru...
Hati riang gembira selalu...yeahhhh

( ikut rentak lagu Mr. Os...)

Saturday, March 13, 2010

Kem Perdana 2010


Sempena menyambut cuti sekolah bulan Mac nie, sekolah sedang mengadakan Kem Perdana di peringkat sekolah yang melibatkan semua unit uniform di sekolah. Ini bermakna semua guru sekolah akan terlibat secara langsung mahu pun tidak langsung bermula pada hari Jumaat yang lepas sehingga hari Ahad nie.


Kali nie terlibat sebagai hakim untuk Pertandingan Memasak dan Ikhtiar Hidup. Nampaknya para pelajar masih tak tau nak memasak menggunakan tepung, kentang, telur dan sardin sekiranya mereka di campakkan ke dalam hutan tanpa peralatan yang lengkap.

Ada beberapa kumpulan siap buat cucur bawang, kentang goreng, wedges , bergedil dan mcm-mcm  lagi! Ini bermakna markah mereka di tolak kerana tidak menepati kategori yang Ikhtiar Hidup.Kalau tuk Pertandingan Memasak , mereka memang kreatif..


Roti Panggang, kentang bakar adalah salah satu makanan yang sesuai dimasak di dalam hutan sekiranya tidak dibekalkan minyak dan kuali.Tu dia guru-guru yang terlibat di dalam Perkhemahan Perdana di sekolah, minta maaflah cikgu tak minat nak pakai uniform coz saiz semakin melebar..itu pon cover supaya tak nampak over drp member lain.em...sempat lagi menyiapkan kenyataan semakan untuk pendaftaran SPM 2010 bagi 450 orang pelajar, setiap orang pelajar kena key in pakej matapelajaran masing2. masalahnya apabila ada sijil terbuka, pelajar suka-suka ati ambil mata pelajaran yang diorang minat dan boleh lulus sahaja, bukannya nak belajar mengikut pakej kelas yang ditawarkan...sepanjang minggu nie ...ada jer masa free buat pendaftaran...kemudian lari masuk kelas.. begitulah rutin sehingga selesai..masalahnya kerja nie tak leh settle di sekolah saje..kena sambung di rumah sehingga 11 mlm setiap hari...naik muak pon ada sampai suami tanya tak der manusia lain ker yang boleh wat kerja nie ( susah nak jawab!masing-masing sibuk dgn urusan masing2, kerja tidak boleh ditanguh mengikut kehendak hati, kalau tak siap aden jugo yang susah!)....
Alhamdulilah segala kerja sudah selesai. pada peringkat yang ke-2. Selepas cuti ni nak minta guru kelas semak pelajar masing-masing agar semua subjek yang diminta dapat dipenuhi bagi setiap orang pelajar.
Beginilah rutin setiap tahun...yang paling memenatkan apabila keputusan SPM 2009 keluar sewaktu tengah sibuk buat pendaftaran nie.

Thursday, March 11, 2010

Debaran sudah berakhir..

Penantian sudah berakhir bagi calon SPM 2010...Rentetan peristiwa hari nie
Pengambilan slip di PPD GombakDebaran kian kencang + kenyang ( baru lepas isi pewot...lagi kenyang coz big boss belanja makan)
Terima-kasih kepada rakan-rakan yang sudi membantu...rasa nak terkucil ..ku tahan jugak demi nak mengasingkan slip keputusan...org lain tak leh buat kecuali sy sorang jer..coz sy org bertanggungjawab dlm urusan nie di sekolah.


Memperkenalkan Miss Universe dari kiri  Dr. Saro , Pn. Rasidah, Pn Jamaliah ( pengetua) wakil Yang Dipertua PIBG dan Pn. Suraya dan MC yang diterjunkan bidangnya ( tanpa skrip)...em...tak der org yang lebih layak lagi!
em...bagus2 korang dengar apa kata MC....senyap dan berdengar kata...tak sangka dah lama tak bersua, korang masih mendengar kata guru..sanggup duduk bersila di atas lantai..walaupon korang sudah glamer abis hari nie

Wah tahniah kepada 6 pelajar terbaik Sek..yang mendapat straight A's dlm semua subjek SPM, walaupon cikgu target 17 org...wah..cikgu ieda sempat lagi tersenyum...SIla bawa bertenang...jika tidak berpuas ati dengan result yang anda dapat...sila isi borang semak semula dengan bayaran RM 50.00 per subjek.
Anda boleh mengulang SPM untuk 2010 dengan mengambil borang sebagai calon persendirian di PPD daerah masing2...bermula pada 1 Mac 2010 sehingga 31 Mac.
Happy sangat ari nie coz sudah empat tahun berturut-turut peratusan Matematik meningkat, drp 451 orang calon hanya 31 org sahaja yg gagal....yohoo...
so tahun nie...aden tak ngajor form 5 ...so rehat skit..

Tuesday, March 9, 2010

Sleep Box


May be useful while u r travelling.
DUBAI IS INSTALLING 50-70 BOXES

Sleep box - how about sleeping in a box when you are just passing by a large city?Size: 2 m x 1,40m x 2,30m  to sleep in comfort and security.  
Cheap sleep in case of emergency for anyone rich or poor!!
No time wasted looking for a hotel
Designed to be installed at train stations and airports, and central public places or cities where accommodation is fully booked.
In tropical climate countries the sleeper box can be installed outdoors in main streets.
The space includes bed, linen, ventilation system, alarm. LCD TV, WiFi , space for your laptop and re chargeable phone. Under your bed and floor there is a cupboard for your luggage.
Payment is made at terminals who will give clients an electronic key that can be purchased for 15 minutes or for as many hours as you need.  

Thursday, March 4, 2010

Rezeki Hari Jumaat...

Terima Kasih kepada Kak Shida kerana sudi memberi hadiah kepada saya sempena Brithday's Giveaway beliau bulan lepas...hadiah akak selamat sampai dengan cun nya...suka sangat-sangat nie
emm..Caah belum balik lagi nie...kalau dia nampak pasti meraung-raung nak makan kek..CC ari tu pon asyik dok kat tangan dia jer sampai sudah tercabut flagnya..
Sebenarnya ramai cikgu yang tertipu jugak...bila letak CC paper weight tur atas meja guru..ada yang tanya ..tak bersemut ke letak kat sini..his..macam real lah ...respon diorang.
Ada member cakap..kalau nak ketenangan jiwa..dia akan pergi di meja sy...menikmati dekorasi henglish style..walau pon siciput..

Tampak Hadapan


Tampak Belakang

Terima kasih juga kepada Kak Noor kerana menghadiahkan saya bekas handphone yang berlambang cupcakes nie...

Mudah-mudahan rezeki akak-akak nie bertambah-bertambah lagi selepas nie...

<<>>

Wednesday, March 3, 2010

STAFF IDEALIAN TUNJUK TARING

Okay sebelum kita mula duty...semua ambil potasium dulu...ganti breakfast..


Kumpulan 3 teruna + MakDara = Tempat ketiga dlm acara guru 8 X 50m...


Kumpulan Anak Dara tapi kalah dlm larian ...uhis..sempat lagi bergambar sebelum acara guru bermula.Wow..tunjuk body yer...


Beriya-iya benor berlatih...patutlah menang....Kumpulan MakDara 40 ++ = Tempat Pertama


TARAAA......kumpulan Pentadbir ..agak korang diaorang dapat tempat ke berape?...jawab jangan tak jawab..