Followers- Be my friends

Friday, December 10, 2010

JJCM @ Taman Gelora lak..


Tentu anda tertanya-tanya kenapa tiba-tiba sepi tanpa sebarang N3 dua tiga hari nie...ini disebabkan selama nie laptop adik yang ditinggalkan telah diambil semula...malas nak bukak desktop coz rumah dalam proses mengalih ubah..dan kebanyakan gambar berada di dalam laptopnya..hu..hu..
Kali nie nak cerita hari terakhir di bercuti di Kuantan...kami mengambil kesempatan rounder2 bandar..singgah di Pantai Batu Hitam, yang mana batu2nya berwarna hitam..tentang sejarahnya ...


Pantai itu terbentuk hasil paduan beberapa mineral, seperti turmalin, ilmenit, dan zirkon, dengan batuan granit menyebabkannya berwarna hitam.

 Tak puas hati kalau sebelum balik tak pekena Mee Calong lagi..kali nie dengan maklumat dari fb...member rekemen Mee Calong Taman Gelora yang mabeles ..so kami redah sampai stesyen minyak dan pastu tanya pekerja disana yang mana satu gerai Mee Calong yang paling sedap!
Dengan maklumat masuk kiri pastu coner kanan...hampeh..tak jumpa..stop di kedai runcit..pastu tanya orang lagi..kali nie dapat lak Adik Tentera yang tinggal area tur..dia terus tunjuk jalan..kami follow dari belakang...
Malang sungguh..gerai yang disuggest tur tak buat Mee Calong ari nie...kami sudah duduk boleh bangun semula ..blah..tak moh makan lain..
nasib  baik Mokcik gerai jual nugnet sebelahnya suggest gerai di sebelah belakang plak..

Gerai ini menghadap laut...kalau dari jalan besar nampak bahagian dapur jer...mcm tak menarik..


Sementara menunggu hidangan bebudak sempat lagi menangkap ketam kocik sebagai cenderahati ....hahaha..

Tarah...punya lar lama tunggu menu nie dihidangkan..tapi terangkat beb..lebih sedap dari " semalam".


MEE CALONG
Sumber: Buku Senangnya Memasak Mi, Mihun & Kuetiaw
Bersama Chef Hanieliza

Bahan A:-

  • 1 rangka ayam untuk stok sup (dipotong kecil) (*akak guna daging)
  • 500 gm mee kuning (dicelur dan toskan)
  • 1 pokok daun sup (dihiris)
  • 1 batang lobak merah (dipotong kecil)
  • 3 pokok sawi (dipotong pendek)
  • 3 biji cili merah (dihiris)
  • 3 sudu besar minyak masak
  • 100 gm bawang goreng
  • 1 liter air
  • Garam secukup rasa
Bahan B (Ditumbuk):-
  • 2 ulas bawang merah (akak letak 3 ulas)
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 sudu besar lada hitam
Bahan C (Untuk Sos Kicap Pedas)
  • 15 tangkai cili padi (ditumbuk halus)
  • 1 ulas bawang putih (ditumbuk halus)
  • 2 sudu besar kicap cair (*boleh letak jugak kicap pekat manis sikit)
Bahan D (Untuk Calong):-
  • 1/2 cawan isi ikan tenggiri ataupun selayang (* dapat 1 cawan, so adjust bahan la yea)
  • 1 sk lada hitam (ditumbuk)
  • 1 sb tepung jagung
  • garam secukup rasa
Cara Membuat:-
  1. Isi ikan digaulkan dengan lada hitam, tepung jagung dan garam. Buatkan bebola kecil (calong).
  2. Panaskan minyak dalam periuk yg sesuai dan tumiskan bahan yang ditumbuk hingga wangi.
  3. Masukkan air dan biarkan mendidih. (*boleh letak terus daging dan masak hingga mendidih dan daging benar2 masak, boleh tambah lg air)
  4. Masukkan garam, tulang ayam dan masakkan hingga mendidih.
  5. Apabila mendidihkan asingkan tulang ayam tadi dan masukkan bahan untuk calong.
  6. Masukkan lobak merah dan biarkan mendidih perlahan.
  7. Masukkan sawi dan kacau rata.
  8. Apabila mendidih, tuangkan sup ke atas mee yang telah diletak di dalam mangkuk sesuai.
  9. Taburkan daun sup dan cili yang dihiris serta bawang goreng.
  10. Hidangkan dengan sos kicap pedas. SELAMAT MENCUBA...!!